Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

maandag 18 november 2013

Sense and Sensibility: Geluk, hoop en liefde volgens Jane Austen

Kate Winslet en Emma Thompson in 'Sense and Sensibility'.
 
In zijn Jane Austen-verfilming vat Ang Lee knap het stijve elitaire Engeland van de vroege negentiende eeuw. Maar Emma Thompsons script verdient zeker evenveel lof.

Op de schoorsteenmantel van Emma Thompson prijken twee Oscars. De eerste won ze met haar vertolking in Howard’s End in 1992, de andere drie jaar later met het scenario dat ze uit Jane Austens romantische klassieker Sense and Sensibility kneedde. Vooral die laatste moet haar plezier hebben gedaan, en niet alleen omdat die prijs bewees dat ze meer was dan enkel actrice.

In de aanloop naar de release van die adaptatie en in de recensies ging veel aandacht naar de Taiwanese regisseur Ang Lee, die op dat moment nog geen enkele film in het Engels had gemaakt. Dat iemand met zijn exotische achtergrond zo’n oer-Brits verhaal zo overtuigend tot leven had gewekt, weekte verbazing en bewondering los. Het klopt ook dat Sense and Sensibility zijn succes voor een deel dankt aan Lees aandacht voor detail en neus voor schilderachtige beelden. Maar aan de andere kant was het verhaal over problematische liefdesrelaties, verdrongen verlangens en wurgende sociale regels gefundenes Fressen voor de regisseur, die eerder al drie Taiwanese films over die thematiek had gemaakt en later in onder meer Crouching Tiger, Hidden Dragon, Hulk en Brokeback Mountain op het ingeslagen pad verder zou gaan.

Het was Emma Thompson die het zwaarste tilwerk verrichtte door Jane Austens beroemde roman uit 1811 in een script te gieten dat alle personages en relaties herkenbaar maakte voor een modern publiek, zonder afbreuk te doen aan Austens typische ironische stijl. Meer zelfs, ze geeft bepaalde personages meer diepgang dan Austen, die soms de neiging heeft om karakters tot pure parodieën te reduceren. In Sense and Sensibility gaat het om een gezin waar alle rijkdom na de dood van de vader naar de zoon vloeit, zoals de traditie het wil. Door toedoen van de hebzuchtige echtgenote van die zoon moeten zijn stiefmoeder en -zussen het plots stellen met een pak minder poen. Verschillende potentiële huwelijkskandidaten duiken op om de twee oudste zussen, de rationele Elinore (Thompson zelf) en de emotionele Marianne (Kate Winslet), uit de nood te helpen. Sense and Sensibility is soap maar van een soort die lekker schuimt.

Om af te ronden nog deze anekdote. Toen Thompson haar scenario net klaar had, merkte ze tot haar grote horreur dat de computer het hele document omgebouwd had tot dingbats, wingdings en andere onleesbare tekens. De IT-specialist die ze erbij haalde, vond geen oplossing. Dus trok een panikerende (en in badjas gehulde) Thompson de computer uit het stopcontact, sprong ermee in een taxi en snelde naar de enige persoon die haar nog kon helpen: haar goeie vriend Stephen Fry. Ze plantte de computer op zijn bureau en smeekte: ‘Please! Find my script!’ Zeven spannende uren later lukte het Fry om Sense and Sensibility terug naar de oppervlakte te halen. De man is zijn gewicht in goud waard.
Ruben Nollet.

dvd-film/sense-and-sensibility
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1