Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

zaterdag 7 juni 2014

Het Engeland van Jane Austen:

 
Het Engeland van Jane Austen:

Het is natuurlijk leuk om het verleden te idealiseren, dromend van een Mr Darcy, maar de werkelijkheid was bikkelhard. Wanneer je zoals Jane Austen in de middenklasse werd geboren, was het enige doel in je leven het vinden van een goede, bij voorkeur rijke, man en daarna het krijgen van heel veel kinderen. In haar brieven beklaagt Jane Austen het lot van een nichtje dat al voor de zoveelste keer zwanger. Ze noemt haar een 'arm dier', dat afgeleefd zal zijn tegen de tijd dat ze dertig is. Als ze dat al haalde; veel vrouwen overleden in het kraambed.' Karin Quint over

Wat een schitterend boek! Maar wat een werk… Hoe lang ben je met het schrijven en samenstellen bezig geweest?
Dank je voor het compliment! Voorbereiding, reizen en schrijven hebben in totaal ongeveer een jaar in beslag genomen. Ik begon met het verzamelen van informatie over alle plekken die ik wilde opnemen in de gids, door het herlezen van Jane Austens romans en haar brieven en het uitpluizen van meerdere biografieën. Omdat ik ook alle filmlocaties van verfilmingen van haar werk sinds 1995 wilde opnemen, heb ik daarnaast heel wat uurtjes voor de tv gezeten om te bekijken welke scène op welke plek was opgenomen. Daar kwam een lijst uit met ruim 250 straten, dorpen, landhuizen en andere locaties. In de eerste helft van 2013 ben ik meerdere keren naar Engeland gereisd om alle locaties te bezoeken. In juli van dat jaar leverde ik mijn manuscript in bij de uitgever en was ik wel een beetje aan vakantie toe.
Hoe zou je het boek willen omschrijven? Het is meer dan een reisgids…
Een plek, hoe mooi ook, krijgt voor mij pas betekenis als ik het verhaal erachter ken. Daarom heb ik in de reisgids veel achtergrondinformatie over Jane Austen, haar familie en de tijd waarin zij leefden opgenomen. Grappig om nu terug te horen dat sommige mensen de reisgids lezen als een soort biografie. Het was niet mijn opzet, maar inderdaad: aan de hand van locaties leer je heel veel over het leven van Jane Austen.
Ik vond het ook leuk om met zoveel mogelijk mensen te praten om bijzondere informatie boven water te krijgen, zoals over de verfilmingen die vaak in de mooiste landhuizen zijn opgenomen. Ik hou erg van anekdotes. Zo vertelde een gids in Burghley House mij dat hij als figurant had meegespeeld in de verfilming van Pride and Prejudice uit 2005. Hij stond in een scène naast de actrice Judi Dench, die tussen de opnames door iedere keer haar breiwerkje onder haar stoel vandaan haalde. Wanneer ik nu de film zie, moet ik bij die scène telkens aan dat breiwerkje denken. Het verhaal van die gids moest natuurlijk in het boek.
Lees het hele interview: bol.com/boeken
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1

Edward Austen Leigh wrote down this description of Jane's appearence in the years just after the family left Southampton.

"She was tall and slender; her face was rounded with a clear brunette complexion and bright hazel eyes.

Her curly brown hair escaped all round her forehead, but from the time of her coming to live at Chawton she always wore a cap, except when her nieces had her in London and forbade it."

Henry Austen said of his sister, " Her stature rather exceeded the middle height; her carriage anad deportment were quiet but graceful; her complexion of the finest texture, it might with truth be said that her eloquent blood spoke through her modest cheek." Henry applied these lines to Jane: " Her pure and eloquent blood spake in her cheeks and so distinctly wrought that you had almost said her body thought."


Austen's niece Caroline recollected: "As to my aunt's personal appearance, hers was the first face I can remember thinking pretty. Her face was rather round than long, she had a bright, but not a pink colour—a clear brown complexion, and very good hazel eyes. Her hair, a darkish brown, curled naturally, it was in short curls around her face. She always wore a cap