Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

zondag 20 april 2014

Janet Todd’s Jane Austen

Wat voor parels geldt, geldt ook voor dit boek: het is niet goedkoop, maar wel een pronkstuk en een boek waar je blij van wordt en zuinig op moet zijn. Vanwege zijn omvang zul je het niet snel meenemen in een tas om onderweg te lezen, maar het is echt een boek om thuis van te genieten.  De zachte kaft heeft een hoog aaibaar gehalte en mag zeker gezien worden. Maar het belangrijkste is natuurlijk de inhoud. De inhoud is geschreven door Janet Todd, president van The Lucy Cavendish College in Cambridge en professor aan The Aberdeen University. Haar specialisatie is historische  vrouwen-literatuur, waaronder Mary Wallstonecraft en Mary Shelley. Ze was verantwoordelijk voor The Cambridge Edition of the Works of Jane Austen.Het boek beschrijft het leven van Jane Austen, maar focust met name op al haar werk, vanaf haar vroege werk, zoals Love and Freindship tot aan Sanditon. Elk boek wordt uitgebreid beschreven aan de hand van de achterliggende thema´s, de hoofdpersonen, de ontvangst van het boek en de historische achtergrond. Ook wordt aandacht besteed aan schrijvende tijdgenoten Fanny Burney en Mary Wallstonecraft en diverse historische figuren, zoals Napoleon, Walter Scott en George IV (prince regent).

Wat het boek zo indrukwekkend maakt, zijn de schitterende foto´s, sommige beslaan zelfs twee pagina´s. Naast foto´s van historische tekeningen, schilderijen, portretten en karikaturen, ook foto´s van bekende acteurs uit de films en series die van de boeken zijn verschenen.

Bonus
Maar de bonus van dit boek is toch de inhoud van de drie enveloppen die in het boek zijn geplakt. Elke enveloppe bevat vijf of zes juweeltjes, zoals de brief die George Austen (Jane´s vader) aan de uitgever Thomas Cadell heeft geschreven, een brief uit Lady Susan, een brief van Jane aan Cassandra en een ‘nieuw en correct plan van Bath’ uit 1810. Het boek eindigt met een hoofdstuk over de hedendaagse Jane Austen rage, die tot uiting komt in de vele adaptaties en verfilmingen van haar boeken, zoals Death comes to Pemberley en Bridget Jones’ Diary. Janet Todd’s boek moet je eigenlijk zien om er verliefd op te worden; het is net als een parel geheel uniek.

janeausten
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1

Edward Austen Leigh wrote down this description of Jane's appearence in the years just after the family left Southampton.

"She was tall and slender; her face was rounded with a clear brunette complexion and bright hazel eyes.

Her curly brown hair escaped all round her forehead, but from the time of her coming to live at Chawton she always wore a cap, except when her nieces had her in London and forbade it."

Henry Austen said of his sister, " Her stature rather exceeded the middle height; her carriage anad deportment were quiet but graceful; her complexion of the finest texture, it might with truth be said that her eloquent blood spoke through her modest cheek." Henry applied these lines to Jane: " Her pure and eloquent blood spake in her cheeks and so distinctly wrought that you had almost said her body thought."


Austen's niece Caroline recollected: "As to my aunt's personal appearance, hers was the first face I can remember thinking pretty. Her face was rather round than long, she had a bright, but not a pink colour—a clear brown complexion, and very good hazel eyes. Her hair, a darkish brown, curled naturally, it was in short curls around her face. She always wore a cap