Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

woensdag 13 november 2013

Interview met Karin Quint, auteur Het Engeland van Jane Austen

Hoe is het idee ontstaan voor deze ontdekkingsreis?
In de zomer van 2012 kreeg ik een e-mail van een bezoeker van mijn website JaneAusten.nl. Deze meneer wilde een Jane Austen reis door Engeland gaan maken met zijn dochters. Hij vroeg of ik misschien tips had. Het was niet de eerste keer dat ik die vraag kreeg. Er zijn veel Austen liefhebbers die graag naar Engeland op vakantie gaan en de locaties willen bezoeken die belangrijk waren voor Jane, of die ze kennen uit de verfilmingen. Een aantal locaties zijn bij iedereen wel bekend, maar wat als je iets meer wilt dan dat? Na een zoektocht op internet werd me duidelijk dat er nog nooit een volledige en praktische Jane Austen reisgids is geschreven. Het leek me een goed idee om er zelf een te schrijven. Ik mailde een uitgebreid voorstel naar uitgeverij Dominicus, wiens reisgidsen ik zelf altijd graag gebruik op mijn vakanties. Binnen zes tot acht weken zou ik reactie krijgen, zo stond er op de website. Gelukkig hoefde ik niet zo lang te wachten: binnen een dag had ik al een antwoord op mijn mail, ze wilden graag kennismaken. Een aantal weken later zette ik mijn handtekening onder het contract.
Hoe heb je je voorbereid om je droom om te kunnen zetten in doen?
Door allereerst heel veel te lezen. Ik begon met Jane's boeken – welke plaatsen worden daarin genoemd, waar spelen gebeurtenissen zich af? Daarna ben ik de brieven gaan lezen, een halve meter aan biografieën, heb ik alle verfilmingen vanaf 1995 bekeken, ben ik internet gaan afstruinen naar informatie en uit gaan zoeken wat er nog staat en de moeite waard is om te bezoeken. Aan de hand van al die informatie heb ik mijn reizen uitgestippeld.
Wat vonden je dierbaren en omgeving van de expeditie die je ondernam?
Iedereen was direct enthousiast. Het was ze natuurlijk wel opgevallen dat ik de laatste jaren nogal bezig was met Jane Austen, dus dit idee kwam volgens mj niet echt als een verrassing. Een aantal vrienden bood spontaan aan om met me mee te gaan. Nu bleek dat in de praktijk niet altijd haalbaar, maar een goede vriendin is de eerste twaalf dagen meegeweest en mijn vriend ging een paar maanden later voor tien dagen mee.
Alle locaties liggen verspreid door een groot deel van Engeland, hoelang en hoe ben je op reis geweest?
Ik ben in totaal ruim 2,5 maand weg geweest, verspreid over zes maanden. Op die manier kon ik in de periodes dat ik thuis was aan de reisgids schrijven, nog wat 'gewone' opdrachten doen (ik ben freelance journalist) en me voorbereiden op de volgende trip. In totaal heb ik ruim 10.000 kilometer afgelegd, in mijn Suzuki Swift, die zich wonderbaarlijk goed heeft gehouden op al die Engelse landweggetjes.
Je hebt natuurlijk een idee van waar je heen gaat, waren er ook leuke onverwachte verrassingen, ontdekkingen of ook tegenvallers?
Een flinke tegenvaller was de winter, omdat er maar geen einde aan kwam. Het sneeuwde zelfs eind maart nog. Nu was dat voor het schrijven niet een heel groot probleem, maar wel voor de fotografie. Je kunt moeilijk alleen maar sneeuwfoto's in een reisgids opnemen die toch vooral in het voorjaar of de zomer gebruikt gaat worden. Daarom moest ik bij mijn reis in mei/juni terug naar een aantal plekken waar ik al eerder was geweest. Het bracht overigens ook iets goeds: ik verbleef in Chilham en had een afspraak in Godmersham, het huis waar Janes broer Edward woonde. Het sneeuwde zo hard dat werd afgeraden om de weg op te gaan. Dus ben ik te voet naar Godmersham gegaan, een mooie wandeling die ik ook in de gids heb opgenomen.
Mooie ontdekkingen zaten vooral in de kleine dingen. Ik vond het bijvoorbeeld mooi om erachter te komen dat sommige locaties op meerder manieren gelinkt waren met Jane Austen. Zoals Chilham, dat in de BBC-serie Emma uit 2009 te zien is als Highbury. Jane bezocht het plaatsje en het kasteel zelf regelmatig en daar kwam ik pas achter bij het lezen van haar brieven.
Lees meer: janeaustensociety.nl/interviewKarinQuint

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1