Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

maandag 30 september 2013

De Britse televisieserie ‘Doctors’

De Britse televisieserie ‘Doctors’, die dagelijks om 14.45 uur wordt uitgezonden op BBC1, staat van maandag 14 tot 21 oktober helemaal in het teken van Jane Austen. De televisiemakers hebben zich flink uitgeleefd op het thema, zo blijkt wel uit het promotiefilmpje dat je onderaan dit bericht vindt. Niet alleen hebben ze gebruikgemaakt van Jane Austens verhaallijnen, ook steken ze hun hoofdrolspelers in voor de eerste twee afleveringen in regency-kleding.
Homo-variant
Doctors is een razend populaire soap die inmiddels al aan zijn vijftiende seizoen bezig is. In totaal zijn er zes Austen-afleveringen: in Austenland kruipen de Doctors-personages in de huid van Austen-personages; in Charlotte’s Web zien we een moderne interpretatie van het verhaal van Charlotte Lucas; Northanger Bungalow gaat over een meisje dat doodsbang is voor haar eigen huis; Gemma is een moderne versie van Emma; en Remission is een homo-variant van Persuasion.janeausten/doctors-in-bonnets-en-barouches
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1