Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

vrijdag 10 juni 2011

Thee en Jane Austen; de perfecte combinatie

Begin april verscheen bij Frances Lincoln Limited de tweede editie van het boek ‘Tea with Jane Austen’. Het boek is geschreven door de Amerikaanse Kim Wilson. Dit is het perfecte boek voor de ware theeleut en liefhebber van Jane Austen. Zittend in een comfortabele stoel met een geurend kopje thee naast je, voert het je langs de verschillende tijden van de dag waarop thee werd gedronken in Jane Austens tijd en krijg je water in je mond van de foto’s van alle lekkernijen die bij een kopje thee passen.

Het boek geeft een helder beeld van de geschiedenis, cultuur en gebruik van thee in de regency periode. De gebruikte foto’s zijn heel toepasselijk, er is veel aandacht besteed aan de vormgeving. Tevens worden regelmatig passages geciteerd uit Jane’s boeken en haar brieven die betrekking hebben op het drinken van thee. Ook komen haar tijdgenoten aan bod. En voor de keukenprinsen c.q. -prinsessen onder ons: er staan genoeg historische recepten in het boek die het mogelijk maken de regency thee cultuur letterlijk en figuurlijk te “proeven”.

Lees meer:  www.janeausten.nl
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1