Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

donderdag 30 juni 2011

Pride and Prejudice terug op de t.v. 30-06-2011 20.50 uur, Nederland 2.


Het werk van de negentiende-eeuwse Britse schrijfster Jane Austen blijft verbazingwekkend populair.
Toen de BBC in 2003 een enquête hield naar het meest geliefde boek was, kwam Austens in 1813 gepubliceerde Pride and Prejudice op de tweede plaats, na The Lord of the Rings.
Austen, die haar werk aanvankelijk anoniem gepubliceerd zag, blinkt vooral uit door de haarscherpe observaties van de gedragingen van haar door sociale rangen en standen geobsedeerde Victoriaanse tijdgenoten. Die vrije, onafhankelijke blik en ironische toon maken haar werk universeel. Niet voor niets zijn de bewerkingen en verfilmingen van Austens romans legio. Haar Emma werd al eens met succes omgetoverd tot een Amerikaanse highschoolkomedie, en Pride and Prejudice kreeg als Bride & Prejudice een heerlijke Bollywoodbehandeling.

Het is dus beslist een aangenaam weerzien met de BBC-serie Pride and Prejudice uit 1995, die wordt beschouwd als een van de beste Austen-bewerkingen. In zes delen ontvouwt zich een superieure historische soap - of zedenschets als u het mooi wilt zeggen - met Jennifer Ehle als Elizabeth Bennet, een meisje van goede familie. Zij en haar vier zusjes zijn nog ongetrouwd, dus er ontstaat grote opschudding in huize Bennet wanneer op een naburig landgoed twee aantrekkelijke vrijgezellen worden gesignaleerd. Een van hen is de legendarische mister Darcy, een knappe man die zich weinig op zijn gemak schijnt te voelen in het zeer vormelijke sociale verkeer van die tijd.

Darcy's stroeve gedrag wordt met name door Elizabeth aangezien voor trots en arrogantie, en ze is maar wat tevreden met zichzelf dat ze hem zo goed weet te doorzien. Pas veel later zal ze daar geweldig veel spijt van krijgen.

De makers van de veelvuldig bekroonde serie waren vastbesloten er niet alleen een fraai kostuumstuk van te maken. Het moest een fris verhaal over levensechte mensen worden. Aan het originele materiaal zijn veel levendige details toegevoegd. Zoals de beroemde scène waarin Darcy na een spontane duik in het meer met drijfnatte kleren onverwacht de hem altijd in verwarring brengende Elizabeth tegenkomt. Beroofd van alle decorum probeert hij uit alle macht te doen alsof er niets aan de hand is, wat leidt tot een bizarre conversatie over onbenulligheden. Helaas zult u hiervoor nog tot deel vier geduld moeten oefenen.
Wel mogen we direct al genieten van de voortreffelijke Colin Firth als Mr. Darcy. Firth kreeg begin dit jaar een Oscar voor zijn rol als stotterende koning George VI.

1 opmerking:

  1. http://3.bp.blogspot.com/-vesftDPLNmg/ThxwUotMxkI/AAAAAAAAABY/T_c0OV_YD8s/s320/book+cover+A5.jpg

    Was Jane Austen Black?

    BeantwoordenVerwijderen

Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1