woensdag 15 september 2010

Emma

Jane Austen schreef 'Emma' in 1815, en zelf wist ze het volgende te zeggen over het hoofdpersonage uit haar derde boek: 'I am going to take a heroine whom no-one but me will much like'. Of Emma anno 1815 een populair personage was, daar hebben we het raden naar. Maar we zijn er wel zeker van dat Jane Austen zelf nooit had kunnen of durven voorspellen dat haar eigenwijze en verwende Emma bijna tweehonderd jaar na datum nog altijd zeer alive & kicking is. De boeken hebben door de jaren heen misschien wat aan populariteit moeten inboeten, maar de ijzersterke verhalen en de tijdloze personages zijn levendiger dan ooit. Ook deze nieuwste BBC-verfilming van 'Emma' bruist van het leven.

De jonge en zorgeloze Emma Woodhouse (Romola Garai) is vastbesloten iedereen uit haar omgeving gelukkig te maken en hoe kan ze dat beter doen dan iedereen te koppelen aan zijn of haar ideale partner? Zelf is ze nog nooit verliefd geweest en is ze helemaal niet van plan om ooit te trouwen, en dankzij haar rijke familie hoeft dat ook niet. Toch is Emma ervan overtuigd dat zij een soort van zesde zintuig heeft om geliefden samen te brengen. Maar Mr Knightley (Jonny Lee Miller), vriend des huizes, is het daar niet helemaal mee eens. Hij vindt dat Emma met de gevoelens van iedereen rondom haar speelt.

Liefde en verliefd zijn is voor Emma niets meer dan een spel waar zij de regels bepaalt. Emma wuift z'n bezorgdheden weg en bombardeert de naïeve Harriet Smith tot haar nieuwste project. Harriet komt uit een totaal andere sociale klasse dan Emma, zonder enige financiële zekerheid. Emma kiest Mr. Elton, de plaatselijke dominee, uit als ideale partner voor Harriet. De terugkeer van Jane Fairfax en de mysterieuze Frank Churchill zorgen voor de nodige verwarring in Highbury en bij Emma. Maar Emma raakt zo verblind door al haar projectjes, dat ze niet eens merkt wat er onder haar neus gaande is. Met gekwetste gevoelens en gebroken harten als gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

JANE AUSTEN/ WEBSITES

Jane Austen

Jane Austen

trifle

trifle