Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

woensdag 15 september 2010

Emma

Jane Austen schreef 'Emma' in 1815, en zelf wist ze het volgende te zeggen over het hoofdpersonage uit haar derde boek: 'I am going to take a heroine whom no-one but me will much like'. Of Emma anno 1815 een populair personage was, daar hebben we het raden naar. Maar we zijn er wel zeker van dat Jane Austen zelf nooit had kunnen of durven voorspellen dat haar eigenwijze en verwende Emma bijna tweehonderd jaar na datum nog altijd zeer alive & kicking is. De boeken hebben door de jaren heen misschien wat aan populariteit moeten inboeten, maar de ijzersterke verhalen en de tijdloze personages zijn levendiger dan ooit. Ook deze nieuwste BBC-verfilming van 'Emma' bruist van het leven.

De jonge en zorgeloze Emma Woodhouse (Romola Garai) is vastbesloten iedereen uit haar omgeving gelukkig te maken en hoe kan ze dat beter doen dan iedereen te koppelen aan zijn of haar ideale partner? Zelf is ze nog nooit verliefd geweest en is ze helemaal niet van plan om ooit te trouwen, en dankzij haar rijke familie hoeft dat ook niet. Toch is Emma ervan overtuigd dat zij een soort van zesde zintuig heeft om geliefden samen te brengen. Maar Mr Knightley (Jonny Lee Miller), vriend des huizes, is het daar niet helemaal mee eens. Hij vindt dat Emma met de gevoelens van iedereen rondom haar speelt.

Liefde en verliefd zijn is voor Emma niets meer dan een spel waar zij de regels bepaalt. Emma wuift z'n bezorgdheden weg en bombardeert de naïeve Harriet Smith tot haar nieuwste project. Harriet komt uit een totaal andere sociale klasse dan Emma, zonder enige financiële zekerheid. Emma kiest Mr. Elton, de plaatselijke dominee, uit als ideale partner voor Harriet. De terugkeer van Jane Fairfax en de mysterieuze Frank Churchill zorgen voor de nodige verwarring in Highbury en bij Emma. Maar Emma raakt zo verblind door al haar projectjes, dat ze niet eens merkt wat er onder haar neus gaande is. Met gekwetste gevoelens en gebroken harten als gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1