Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

vrijdag 20 augustus 2010

Gemeentemuseum Den Haag

De Jane Austen Society Nederland organiseert op woensdag 15 september van 11.00 tot 13.00 uur een bezoek aan het kostuumdepot van het Gemeentemuseum in Den Haag. Dit museum heeft een uitgebreide collectie kleding en accessoires uit de regency-periode, de tijd waarin Jane Austen leefde. Speciaal voor de Jane Austen Society worden deze kostuums tevoorschijn gehaald. Op de website van de Jane Austen Society staat:

De modecollectie van het Gemeentemuseum behoort tot de belangrijkste ter wereld. Ze bevat zowel historische stukken als hedendaagse ontwerpen. Vanwege conservatorische redenen is het niet mogelijk de modecollectie permanent op te stellen en worden de kostuums bewaard in het depot.


Het kostuumdepot van het Gemeentemuseum Den Haag opent voor de Jane Austen Society haar deuren! Voor een kleine groep belangstellenden van JASNL worden Regency kostuums, schoenen, tassen. accessoires etc. uit het depot gehaald en mogen we deze bekijken onder begeleiding van leuke uitleg.

Toegang is gratis.
De groep is in principe vol, maar als je op de wachtlijst voor dit bezoek wilt, kun je een mailtje sturen naar info@janeaustensociety.nl.
(foto: Berthi Smith-Sanders)
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1