Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

maandag 26 april 2010

Miss Austen Regrets


De NCRV zendt woensdag 9 juni de film Miss Austen Regrets uit.

Een film over het leven, en de liefdes, van de 18e eeuwse Jane Austen, succesvol schrijfster van romans als Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Emma. De tv-film Miss Austen Regrets is gebaseerd op brieven en dagboekfragmenten van Jane Austen. Met onder meer Greta Scacchi (als Cassandra Austen), Hugh Bonneville (Reverend Brook Bridges) en Adrian Edmondson (Henry Austen).
De tv-film begint als Jane Austen al een succesvol schrijfster is. Ze heeft dan al de geroemde romans Pride and Prejudice, Sense and Sensebility en Mansfield Park gepubliceerd en Emma is bijna voltooid. Voor haar nicht Fanny Knight, die dolgraag verliefd wil worden, is Jane haar favoriete tante. Een tante vol wijsheid en kennis die Fanny kan helpen in haar zoektocht naar de ideale huwelijkskandidaat. Want haar tante, die zo mooi over de liefde kan schrijven, moet tenslotte zelf toch ook de liefde hebben ervaren? Fanny is vastbesloten om de waarheid te achterhalen achter de mannen in het leven van de jeugdige Jane. Zoals Harris Big, wiens aanzoek Jane in eerste instantie accepteerde, maar dat zij later toch verwierp. Of Edward Brydges die de ideale huwelijkskandidaat had kunnen zijn, en haar liefde voor de jonge chirurg Mr. Haden. Maar Jane beseft dat deze liefdes nu allemaal tot het verleden behoren.

Miss Austen Regrets laat een Jane Austen zien die vermoedelijk dichter bij de waarheid ligt dan in de eveneens biografische film ‘Becoming Jane’. Hoofdrolspeelster Olivia Williams toont de vele kanten van Jane Austen: de liefdevolle tante, de flirt en de vrouw met de scherpe blik, die zich nogal eens verborg achter haar humor. Een aanrader!
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1