Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

dinsdag 30 maart 2010

325.000 pond.

Een door Jane Austen gesigneerde eerste druk van het boek Emma is onlangs verkocht voor maar liefst 325.000 pond. Een boekverkoper in Henley, Engeland, verkocht het voor deze prijs aan een Britse verzamelaar. Dat meldt The Henley Standard.


Het boek werd in 1816 door Jane Austen gepresenteerd aan haar vriend Anne Sharp, die model stond voor Mrs. Weston in het boek. Het heeft een handgeschreven opdracht. Boekhandelaar Christiaan Jonkers kocht het boek in 2008 op een veiling. Het is de afgelopen jaren tentoongesteld in onder andere Hong Kong, New York en San Francisco. Jonkers zegt dat er meerdere belangstellenden voor het boek waren, van over de hele wereld. “Het is prettig dat het nu in dit land (Engeland) blijft”, zei hij tegen de Henley Standard.

Een ongesigneerde eerste druk van ‘Emma’ brengt doorgaans zo’n 20.000 pond op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1