Quote Jane


“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” ― Jane Austen, Pride and Prejudice

zaterdag 7 november 2009

Martha Lloyd, vriendin van Jane.


Naast Cassandra is Martha Lloyd (1765-1843) de dierbaarste vriend van Jane Austen geweest.
Toen de Rev Lloyd overleed in 1789 bood ds. Austen aan de weduwe en haar twee oudste dochters Deane pastorie aan om on te wonen.
De Lloyd familie had veel gemeen met de Austens en vanaf vroeg af aan bezochten zij elkaar.
Drie jaar later trouwde broer James, de broer van Jane Austen en nam de parochie van Deane, dat maakte het noodzakelijk voor de Lloyds om te verhuizen, ditmaal naar een huis in Hurstbourne, genaamd Ibthorpe.
Hoewel slechts 15 mijl van Steventon moet deze scheiding moeilijk geweest zij voor Jane, ze had weinig vrienden in de buurt en geen vorm van vervoer. Het is duidelijk uit correspondentie van Jane Austen en Martha dat Martha was ingewijd in het grote geheim - haar schrijven.
Met het verhuizen van de Austen's naar Bath in 1801, nam James zowel de Deane en Steventon bedrijven over en zijn groeiende gezin Mary Lloydl, werd zijn tweede vrouw en zij woonden in de pastorie van Steventon.
Terwijl ze in Bath woonden stierf de heer Austen uiteindelijk aan zijn lange ziekte en niet al te veel maanden later was mevrouw Lloyd ook gestorven. De vrouwen, die in een moeilijke financiële situatie besloten om huishouden te combineren en alle vier (mevrouw Austen, Cassandra, Jane en Martha Lloyd) verhuisde naar Southampton om bij Jane's jongere broer Frank en zijn vrouw Mary te wonen.
Op 7 juli 1809, verhuist Jane Austen naar een huisje in Chawton, samen met haar moeder, haar zus Cassandra en haar vriendin Martha Lloyd, op uitnodiging van haar broer Edward Knight.. Hun nieuwe huis was een laat 17e eeuws bakstenen gebouw met twee zitkamers, vijf slaapkamers, keukens, zolders, bijgebouwen, en ongeveer twee hectare grond. Het was ooit een herberg, en stond op de kruising tussen Gosport en Winchester wegen voldaan en werd de hoofdweg naar Londen.
Het gezin bleef op Chawton Cottage, zelfs na de dood van Jane Austen in 1817. Martha Lloyd heeft op veel huishoudelijke taken voor de familie verricht, het werk werd verdeeld onder de drie overlevende vrouwen. Helaas voor Frank stierf zijn vrouw in 1823 na de geboorte van hun 11e kind. In 1828 hertrouwde hij met Martha Lloyd. Op tweeënzestig jarige leeftijd was Martha eindelijk een bruid, en meer dan dat Lady Austen.

Haar rol als vriendin en vertrouwelinge van Jane Austen kan niet worden ondergewaardeerd en haar bijdrage aan wat we weten van het leven van Jane Austen is aanzienlijk. We hebben niet alleen brieven, geschreven door Jane aan Martha, maar haar verzameling van recepten die ze gebruikte in Chawton werden later werden verzameld in The Jane Austen Cookbook.
Austen werd geboren in Hampshire. Haar vader was een geestelijke. Het grootste deel van haar leven bleef zij in haar geboortestreek. Austen had zes broers en een oudere zuster, Cassandra, met wie zij zeer hecht was. Het enige onbetwiste portret van Jane Austen is een gekleurde schets die door Cassandra werd gemaakt en nu in de National Portrait Gallery in Londen hangt. In 1801 verhuisde de familie naar Bath. In 1802 werd Austen ten huwelijk gevraagd door de rijke Harris Bigg-Wither en zij stemde toe; de volgende dag deelde ze echter mee dat zij haar woord niet kon houden en trok haar instemming in. De reden hiervoor is niet bekend, maar Austen is nooit getrouwd. Na de dood van haar vader in 1805 woonden Jane, haar zuster en haar moeder daar nog verscheidene jaren tot zij in 1809 naar Chawton verhuisden. Hier had haar rijke broer Edward een landgoed met een plattelandshuisje, dat hij aan zijn moeder en zusters schonk (dit huis is tegenwoordig open voor het publiek). Zelfs nadat zij naam gemaakt had als romanschrijfster bleef zij in relatieve stilte leven, maar haar gezondheid ging sterk achteruit. Er wordt nu aangenomen dat zij de ziekte van Addison had, waarvan toen de oorzaak nog onbekend was. Ze reisde naar Winchester om behandeling te zoeken, maar stierf daar en werd begraven in de kathedraal.
Tot Austens beroemdste werk behoort de roman Emma. Het boek wordt vaak aangehaald vanwege de perfectie van vorm. Moderne critici blijven ook nieuwe perspectieven ontdekken op het scherpe commentaar van Austen betreffende de klasse van jonge, ongehuwde, aristocratische Engelse vrouwen in de vroege 19e eeuw.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Fashion - Regency 1